Thursday, 17 July 2014

ANAK SAPA LA NI ???

Rahsia Tengku Mahkota Johor Terbongkar?


Kebimbangan ke atas projek Forest City – projek tambakan laut untuk menghasilkan pulau sebesar separuh saiz Putrajaya di Selat Johor – masih belum reda, namun dua lagi projek kini dalam perancangan.

Malaysiakini pada hari Isnin lalu melaporkan mengenai penglibatan Sultan Johor dalam projek Forest City, namun anaknya, Raja Muda Tunku Ismail Idris, juga menunjukkan kepintaran berniaga dengan dua projek tanah tambakan itu, yang kedua-duanya dijalankan oleh Benalec Holdings Bhd.

Empayar Tunku Ismail bukan hanya terhad di Johor.

Dalam satu pengumuman pada September tahun lalu oleh firma Singapura, Rowsley Ltd kepada bursa saham repulik itu SGX, ia mendedahkan bahawa Tunku Ismail menjadi pemegang saham utama penting dalam Rowsley Ltd.

Ia timbul selepas beliau menerima 12.78 peratus pegangan dalam Rowsley Ltd, bernilai S$81.5 juta (RM209 million) selepas menjual 9.23 hektar tanah di Johor Bahru, yang dimiliki Vantage Bay Sdn Bhd (VBSB), yang mana raja muda itu memiliki pegangan 30 peratus.

Jualan tanah itu sahaja menjadikan kekayaan Tunku Ismail, 30, melonjak melampaui tahap individu ke-50 paling kaya di Malaysia dalam senarai Forbes 2014.

Individu dalam senarai ke-50 dalam senarai itu ialah Robert Tan, seorang pemaju hartanah yang mencipta nama melalui projek Mid Valley City dan Garden Malls dengan nilai harta sebanyak RM220 juta.

Menurut pengumuman kepada SGX, 70 peratus saham selebihnya dalam VBSB dipegang oleh jutawan Singapura, Peter Lim, yang menguasai sebahagian kepentingan dalam Rowsley Ltd.

Rowsley Ltd dalam pengumumannya berkata tanah seluas 9.23 hektar itu terletak dalam kawasan utama Iskandar Malaysia.

"Ia terletak di kawasan mengadap laut, hanya beberap ratus meter dari kemudahan Kastam, Imigresen dan Kuarantin baru Johor, yang memeri kemudahan kepada warga Singapura untuk mengunjunginya kerana dekat dengan Singapura,” kenyataan itu dipetik.

Ia bukanlah kali pertama jutawan Singapura itu dikaitkan dengan keluarga diraja Johor.

Pada Mac, adik kepada Tunku Ismail, Tunku Abdul Rahman, 21 menandatangani memorandum persefahaman dengan Soverus Group, yang turut dimiliki Lim, untuk menyedia perkhidmatan keselamatan premium untuk Iskandar Malaysia.

Ia mendapat tumpuan Putrajaya, yang menetapkan dasar untuk tidak membenarkan firma asing mengawal keselamatan di Malaysia.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, mana-mana firma keselamatan tempatan yang didapati dimiliki secara langsung atau tidak langsung oleh firma asing akan dibatalkan lesennya.

Di Johor, Tunku Ismail memiliki kepentingan dalam dua projek tambakan, satu di barat daya Johor, di perairan Tanjung Piai, dan satu lagi di tenggara, di perairan Pengerang.


Kredit: addindeen.blogspot.com

=============================================

komen aku:

Rakyat Johor akan kata.........Ampun tuanku, kayanya sultan kita, pandainya dia jual negeri


7 comments:

Anonymous said...

Bertuah sungguh rakyat Johor. Bukan setakat bersultankan yg menjadi ketua agama islam, tapi bersultankan yg pintar berniaga dan berotak koperat. Sultan anak beranak kaya tak terperi, rakyat tinggal gigi dgn gusi...

Anonymous said...

Melayu Johor hebat ...kah..kah kilang condom terbesar pun d sana, hidup umno johor balaci setia pada yg. Korup .

Anonymous said...

Macamana sultan boleh miliki byak tanah. Rakyat nk beli tanah sekangkang kera pun susah

Anonymous said...

melayu terus jadi tukang tepuk dan sorak kehulu kehilir macam orang gila...mana pergi 'pejuang melayu'????hanya kuat kokok kat kg2 dan felda????

otaklunyai said...

sejak dari dulu lagi sejarah bagi mereka yang pandai berfikir menggunakan akal akan dapat melihat bagaimana umat melayu di m'sia di tikam oleh pemimpin mereka sendiri yang hanya mementingkan kedudukan dan kekayaan mereka, seawal tergadainya Singapura dari Tanah Melayu...

Anonymous said...

bukan setan...syaitan....Sultan !!!!

Anonymous said...

patutlah nampak TMJ bukan main mewah lagi. Kereta mewah berbelas-belas biji sehingga rakyat jelata melihat kecur air meleleh, tinggal di istana mewah, apa-apa pun hidup ditimbuni dengan wang. Tapi rakyat bagaimana?? rumah pun tak ramai yang memilikki.